ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΘΡΑ

Συχνές ερωτήσεις – οξυγονοθεραπείας

Οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον με συμπυκνωτή οξυγόνου:

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να πάρουμε οξυγόνο είναι μέσω ενός σταθερού συμπυκνωτή οξυγόνου. Οι συμπυκνωτές οξυγόνου αποτελούν μια ασφαλή μέθοδο χορήγησης ιατρικού οξυγόνου στο σπίτι και παρέχονται πλέον μέσω ενοικίασης από τον  ΕΟΠΥΥ για όσο χρόνο το χρειάζεται ο ασθενής. Το μηχάνημα λειτουργεί με ρεύμα, αφαιρώντας από τον ατμοσφαιρικό αέρα το άζωτο και παρέχοντας καθαρό οξυγόνο στον ασθενή μέσω ρινικών γυαλιών (λαστιχάκι).
Ο σταθερός συμπυκνωτής οξυγόνου  αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο χορήγησης ιατρικού οξυγόνου στο σπίτι καθ’όλη την ημέρα, 24 ώρες αν χρειαστεί, αφού λειτουργεί με ρεύμα. Ο συμπυκνωτής οξυγόνου είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος στην οξυγονοθεραπεία και στην αντιμετώπιση πνευμονολογικών παθήσεων.
Όσο το μηχάνημα βρίσκεται στο ρεύμα, παρέχει ιατρικό οξυγόνο αφού πρώτα ρυθμιστεί η ανάλογη ροή( λίτρα οξυγόνου ανά λεπτό) κατ’ υπόδειξη του ιατρού.

Τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ:

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο την μηνιαία ενοικίαση συμπυκνωτή οξυγόνου στο σπίτι με την έκδοση γνωματεύσεων από πνευμονολόγο ιατρό και μόνο.

Η Συσκευή δεν ανάβει

Ελέγξτε αν είναι συνδεδεμένος στο ρεύμα και προληπτικά αλλάξτε μια πρίζα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε πολύμπριζο, βγάλτε το και συνδέστε απευθείας την συσκευή στην πρίζα του τοίχου. Ανοίξτε τον διακόπτη ηλεκτροδότησης (αν έχει) και πατήστε το κουμπί ενεργοποίησης του συμπυκνωτή.

Πώς ελέγχω αν ο συμπυκνωτής οξυγόνου βγάζει οξυγόνο;

Για να ελέγξετε αν ο συμπυκνωτής «βγάζει» ροή,
1. τοποθετείστε την ρινική διάταξη (γυαλάκια) σε ένα ποτήρι με νερό και δείτε αν θα βγάλει φυσαλίδες
2. Βάλτε την ρινική διάταξη στο αυτί σας για να ακούστε τον χαρακτηριστικό ήχο ροής
3. Βουλώστε τις δύο εξόδους από τη ρινική διάταξη και μετά από λίγο αφήστε την μία. Θα πρέπει να ακουστεί χαρακτηριστικός ήχος “ξεφυσήματος”

Ο Συμπυκνωτής οξυγόνου δεν αποδίδει καθόλου ροή

Σε πρώτη φάση δείτε αν η μπίλια του ροόμετρου βρίσκεται στην σωστή ροή. Αν όχι ανεβάστε με το βολάν στην συνταγογραφούμενη ροή. Αν παρ’ όλα αυτά η μπίλια παραμένει στο μηδέν, αποσυνδέστε τον υγραντήρα (ποτηράκι) από την θέση του και δείτε τότε αν υπάρξει αλλαγή στην ροή. Αν βγάζοντας τον υγραντήρα η ροή εκκινήσει (η μπίλια επανέλθει στην σωστή ροή) τότε αντικαταστήστε τον υγραντήρα και καθαρίστε τον με μείγμα ξυδιού- ζεστού νερού. Αν η ροή βγάζοντας τον υγραντήρα παραμείνει στο μηδέν, καλέστε το τεχνικό τμήμα.

Χρησιμοποιείστε εμφιαλωμένο νερό. Σε περίπτωση συγκέντρωσης αλάτων στα εσωτερικά τοιχώματα καθαρίστε με ζεστό νερό και ξίδι. Προσοχή! Μουλιάστε το ποτηράκι μαζί με το καπάκι, ώστε να διαλυθούν τα άλατα που βρίσκονται στο λαστιχάκι που είναι συνδεδεμένο το ποτηράκι. Μην επιχειρήσετε να βγάλετε το λαστιχάκι.